My-Chantique Design

FIRSTLY, WELCOME TO MY BLOG.
SECONDLY, THANK YOU FOR VISITING MY BLOG.
THIRDLY, DO ENJOY YOURSELF WITH ALL THE STORY AND ITEM SHOWN IN THIS BLOG.
FINALLY, PLEASE CALL ME FOR FURTHER INFORMATION AND PLACE YOUR ORDER AS WELL IF YOU ARE INTERESTED



My Activitiy Calendar

Monday, March 1, 2010

Kembali ke Sekolah

2010 dah pun masuk ke bulan yang ketiga.....Lama betul tak update blog.

Memandangkan ini post yang pertama untuk 2010, makanya nak bercerita alkisah anak-anak yang kembali ke alam persekolah setelah lama cuti sakan.

Tahun ni....semua anak-anak akan menghabiskan banyak masa mereka di sekolah dan transit. Anak-anak saya tumpangkan di transit untuk balik makan, mandi dan salin baju sebelum masuk semula untuk sesi petang. Lagipun,...semuanya berkumpul di tempat yang sama...senang sikit.

Tahun ni Kakak (sulong)dan Abang (kedua) akan menghadapi peperiksaan besar untuk diri mereka. Kakak akan ambil PMR dan Abang akan menduduki UPSR dan PSRA. Berat sikit untuk Abang sebab ada 2 exam. Exam tu nanti pun akan dijalankan pada bulan yg sama cuma minggu yg berlainan. Apa-apa pun Ummie doakan Kakak dan Abang sukses utk exam tu nanti...AMIN....yang penting kena rajin belajar, ulangkaji, usaha dan mohon bantuan berdoa pada ALLAH.

Tu citer anak sulong dan kedua. Anak ketiga "Adik" dalam tahun 4. Tak pening sangat cuma kena kerja keras sikit dan tambah usaha lagi sebab dah masuk tahap 2. Yang bongsu "Baby" @ "Apam" dah pun masuk darjah satu. Ha....yang ni ada pening sikit. Almaklumlah....macam kena kejutan budaya. Adalah sikit-sikit masalah yg timbul...citer lucu pun ada gak....NANTI SAYA CITERKAN....


QAWIEM SUFYAN ZAINAL (BABY @ APAM)

SKPA(2) Tahun 1 Alim

Hari Pertama Sekolah.....Abang tolong Baby pakai kasut sekolah...

Siap untuk ke sekolah.....

Citer lawak Baby di Sekolah....

Biasanya budak tahun 1 ni jarang yang pandai kira duit. Termasuklah anak saya si Qawiem @ Apam. Hari pertama sekolah saya bagi dia RM1 untuk belanja sekolah kebangsaan tapi saya ada mnasa waktu dia rehat untuk bantu dan ajarkan dia. Disebabkan ramai murid tahun 1 yang bagi duit RM1 pada pakcik kantin dan tak ambil baki maka cikgu pesan pada parents supaya bagi RM0.50 2 keping untukm anak-anak supaya mudah dan tak rugi.

Hari kedua, saya bagi dia RM0.50 2 keping untuk belanja. Waktu rehat saya tak join. Habis waktu sekolah saya tanya apa dia belanja di sekolah. Dia kata tak boleh nak belanja sebab kat sekolah dia semua kawan dia bawak duit kertas...takde pun kawan dia yang bawak duit besi, cuma pakcik ngan makcik kantin jer yang pakai duit besi.....so dia tak belanja.

Hari ketiga terpaksalah bagi note RM1. Waktu rehat saya tak join. Balik sekolah....semuanya okay, dia beli nasi lemak RM0.50 ada baki RM0.20 + RM0.20 + RM0.10 = total RM0.50. Duit baki masuk tabung.

Memandangkan semalam bagi note RM1 takde masalah jadi hari keempat pun bagi jugaklah RM1. Balik sekolah dia komplen.....katanya, semalam beli nasi lemak, hari ni pun beli nasi lemak tapi nape semalam acik kantin tu bagi duit banyak hari ni dia bagi 1 je duit. Acik kantin tu tak cukup duit ke hari ni...? Sebab semalam tokey kantin tu kasi dia loose money, hari ni dia dapat balance RM0.50 sekeping dia tak puas hati dan tak paham.....

ALAMAK......susahlah macam ni......

Tapi itu citer 2 bulan lepas......hari ni dah masuk bulan ketiga, semuanya dah okay......

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget